Algemeen

GA MEE OP KROEDWöSJ-WANDELING

Door Gilsing lokale media

Natuurmonumenten organiseert op zondag 11 augustus aanstaande van 10.00u tot 12.00u een zomerse gebiedswandeling door de bloemen- en kruidenrijkdom aan de Maasplassen nabij Thorn. Maak dit traditionele volksgebruik mee en beleef de grote bloemen- en kruidenrijkdom aan de Maas. De ervaren gidsen Leo en Antoinette gaan met jullie op zoek naar kruiden en granen om een traditionele Kroedwösj te maken. Kroedwösj is een oud gebruik waarbij een bijzonder veldboeket wordt samengesteld. Daarmee bescherm je jezelf, je naasten en je huis zoals onze voorouders dat ook al deden! Natuurlijk tonen de gidsen u ook de andere natuurschatten op de oevers van natuurgebied Koningssteen nabij Thorn. Een dynamisch natuurgebied in het RivierPark Maasvallei waar Moeder Maas de architect is. Een heerlijk zomeravontuur voor jong en oud in het hart van de natuur!


Vertrekpunt: Toegangshek natuurgebied Koningssteen, aan het einde van de Waterstraat, Thorn. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is gewenst via www.natuurmonumenten.nl/agenda<http://www.natuurmonumenten.nl/agenda> .
Kroedwösj als eeuwenoude bescherming
De Kroedwösj is een bundeling van zeven planten, kruiden en vruchten, die met een lang lint tot een bos gebonden zijn. Tegenwoordig vertrouwt men meer op techniek en wetenschap, maar vroeger probeerde men onweer, bliksem en ziektes af te weren door een zogenaamde Kroedwösj te maken. Het bijzondere veldboeket werd vroeger door onder andere boeren rond 15 augustus, Maria hemelvaart, werd in de boomgaard en landerijen samengesteld. Na het zegenen werd de Kroedwösj opgehangen in schuur of stal. Dit gebruik komt van oudsher in verschillende streken van Limburg voor. De samenstellingen en de benamingen van het boeket waren dan ook verschillend.

Kleurige bloemenpracht
Zoek mee met de gidsen naar de fraaie kruidensoorten als duizendblad, boerenwormkruid en Koninginnekruid. Verwonder je over de rijke bloemenpracht in de Maasvallei. Door de jaarlijkse overstromingen komen hier planten voor die elders zeer zeldzaam zijn of ontbreken. Het zijn van oorsprong zuidelijke planten die dankzij de Maas hier aan de noordergrens van hun verspreidingsgebied groeien. Je waant zich als het ware in Frankrijk. De zaden van deze planten zijn met de stroom mee uit het zuiden gekomen. Die grote plantenrijkdom brengt op haar beurt een rijke insectenfauna mee. Kortom: een zomerse belevenis in de natuur met een prachtig veldboeket als beloning.

Meld je aan, ga mee
De wandelgroep verzamelt zich bij het toegangshek van het natuurgebied Koningssteen. Dit is bereikbaar via de parkeerplaats aan het einde van de Waterstraat in het buitengebied van Thorn. We vertrekken om 10.00 uur en zijn terug rond 12.00 uur. Deelname aan deze activiteit is gratis maar gelieve zich vooraf aan te melden via www.natuurmonumenten.nl/agenda<http://www.natuurmonumenten.nl/agenda>

 

|Doorsturen

Agenda


>>> Klik hier voor de complete Agenda.
Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  damesmantel

  weinig gedragen klassieke damesmantel (wol zwart) met namaak bontkraag tijgerprint. GRATIS maat 46 Lees meer
 • Headline 1

  pocket vering matras 90 cm x 200 cm GRATIS matras

  gratis afhalen in Limburg,pocket vering matras voor 1 persoon 90 cm x 200 cm. Lees meer
 • Headline 1

  Kerstballen

  te koop gevraagd oude gekleurde kerstballen en kerstversierin Lees meer
 • Headline 1

  Heren boots.

  Echt leren heren boots. Zijn van Camp David. Maat 44. Maar 2 keer gedragen. Zie foto. Lees meer
 • Headline 1

  Tuinman aangeboden

  Tuinman biedt zich aan ! Ik ben een afgestudeerd hovenier, maar weer bezig aan vervolgstudie ! Ik kan nog werk erbij aannemen. Mijn specialiteit ligt in het maken van beplantingsplannen / ontwerpen en deze ook aan te leggen. Daarnaast kan ik uw tuin onderhouden / winterklaar maken. Voor meer info kan ook appje gestuurd worden; 0620469890 Lees meer

Laatste reacties